Bucureşti – gazdă a celei de-a IX-a ediţii a Festivalului internaţional de literatură de la Odesa
Bucureştiul va fi în februarie gazda Festivalului internaţional de literatură de la Odesa, un eveniment literar de tradiţie iniţiat în 2015 care, din cauza războiului, în ultimii doi ani a devenit un proiect itinerant: în 2023 s-a desfăşurat în Georgia, la Batumi, iar anul acesta are loc în capitala României. Festivalul va avea loc în perioada 22-25 februarie, la sediul Goethe-Institut Bucureşti (Calea Dorobanţi 32), notează Agerpres și HotNews.ro.
„Luna viitoare, Bucureştiul va fi gazda Festivalului internaţional de literatură de la Odesa, un eveniment literar de tradiţie iniţiat în 2015 care, din cauza războiului, în ultimii doi ani a devenit un proiect itinerant: în 2023 s-a desfăşurat în Georgia, la Batumi, iar anul acesta are loc în capitala României”, precizează organizatorii.
Scriitorii ucraineni Iia Kiva, Yuri Vînnîciuk şi Vasîl Mahno, Philip Sands din Marea Britanie, Olivier Guez din Franţa, Daniel Kehlmann şi Norman Ohler din Germania, Karl-Markus Gauss din Austria, Ariane von Graffenried şi Jonas Luscher din Elveţia şi Ilaria Gaspari din Italia vor putea fi urmăriţi de iubitorii de literatură în lecturi publice şi dezbateri. Lor li se alătură nume de primă mărime ale literaturii române de astăzi, precum Nora Iuga, Dan Sociu, Nichita Danilov şi Radu Vancu.
Programul reuneşte 19 evenimente care vor avea loc atât în prezenţa fizică a scriitorilor, cât şi prin participarea lor online. Printre subiectele abordate în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului internaţional de literatură de la Odesa se numără viitorul Europei, libertatea scriitorului, a scrisului şi puterea cuvintelor de a lupta împotriva barbariei, relaţiile literare dintre ţările din regiunea Mării Negre.
„Mă bucur că putem găzdui la Bucureşti cea de-a IX-a ediţie a Festivalului internaţional de literatură Odesa, pentru a demonstra solidaritatea cu Ucraina, inclusiv prin intermediul lecturii mondiale din data de 24 februarie, şi pentru a susţine relaţiile literare din regiunea Mării Negre. Ca şi în anii precedenţi, am reuşit să atragem în lista invitaţilor scriitori remarcabili. Aştept cu nerăbdare debutul evenimentului, în special discursul de deschidere al scriitorului Radu Vancu, care va vorbi despre importanţa literaturii, mai ales în vremuri de război. Aş dori să mulţumesc Fundaţiei Jan Michalski şi institutelor culturale partenere, în special Institutului Goethe de la Bucureşti, gazda evenimentului”, a declarat Ulrich Schreiber, cofondator şi codirector al Festivalului internaţional de literatură Odesa, alături de Hans Ruprecht.
Accesul publicului la eveniment este gratuit, iar lecturile şi dezbaterile din cadrul festivalului vor avea loc în limbile engleză, ucraineană şi română, cu traducere. Fondat în anul 2015, Festivalul internaţional de literatură de la Odesa şi-a propus să sublinieze efervescenţa culturală şi caracterul internaţional al oraşului şi să contribuie la consolidarea legăturilor sale cu alte metropole culturale din Europa şi de pe alte continente. Programul fiecărei ediţii în parte exprimă acest deziderat, atât prin selecţia scriitorilor invitaţi, cât şi prin temele de dialog.
O importanţă deosebită în arhitectura programului festivalului o ocupă panoramarea spaţiului cultural din zona Europei de Est şi a regiunii Mării Negre. Până în prezent, aproape 300 de scriitori au luat parte la evenimentele din cadrul Festivalului internaţional de literatură de la Odesa. Hans Ruprecht şi Ulrich Schreiber conduc festivalul de la înfiinţarea sa.